Installation av qvevri

Se hur tre stycken qvevri, amforor för jäsning och lagring av vin, installeras i den nybyggda vinbaren vid Pheasant's Tears vinkällare. Innan qvevrin sätts i marken så måste insidan täckas av ett lager bivax, vilket man åstadkommer genom att smälta vaxet och tända en eld inne i qvevrin. När installationen är klar syns bara toppen av qvevrin genom en öppning i golvet. Vin har producerats på det här viset i tusentals år i Georgien. Däremot tillverkas inga nya qvevri i dagsläget, de som finns hos Pheasant's Tears har införskaffats i traktens byar - några är från 1800-talet.

Skörden 2010

Skörden på Pheasant's Tears äger rum den första helgen i september varje år. Det är relativt tidigt eftersom odlingen ligger ganska långt söderut. I takt med att temperaturen sjunker flyttar skördezonen norrut. På Pheasant's Tears plockas alla druvor för hand, varefter de nästan omedelbart pressas försiktigt i en klassisk fotpress. Helst skördar man under tidiga morgontimmar innan solen blir för het. Druvsaften hälls ned i tomma qvevri i ett hus för detta ändamål i direkt anslutning till odlingen. Därefter tillsluts qvevrin och naturen får ha sin gång till dess att vinmakaren bedömmer att jäsningen är optimal.

Våren kommer till Kakheti

I det här albumet från i våren 2010 visas lite bilder från vingården och vyer från trakterna runtom. Odlingen ligger i byn Tibaani, cirka tjugo minuters färd från den pittoreska staden Sighnaghi, som är centrum både för vinregionen och turismen. På sluttningarna i bakgrunden ligger en kyrka från 600-talet. Sist vi var där pågick mässan och det var så fullt att vi knappt kom in. I Sighnaghi ligger Pheasant's Tears vinkällare där besökare är välkomna på provning varje dag. Sighnaghi har dessutom utvecklats till ett kulturellt centrum med bland annat en filial till georgiska nationalmusuem med många intressanta arkeologiska föremål.

Vinbaren tar form

Under hösten 2010 har arbetet pågått med i att iordningställa den nya vinbaren och restaurangen i anslutning till Pheasant's Tears vinkällare. Som syns på bilderna återstår ännu en del arbete med finishen, men till våren kommer allt att vara klart för att ta emot gäster. Förutom att prova viner kommer besökare få en inblick i hur produktionen går till med qvevrimetoden. Det traditionella georgiska köket, komplett med en vedeldad brödugn, en så kallad 'tone', finns också representerat. På övervåningen finns möjlighet att ordna större tillställningar och på gården byggs en terass med fin utsikt över Sighnaghi.